úterý 24. března 2015

Domácí hamburgerové bulky

Dobrý burger nedělá jen maso, ale taky houska. Ty kupované nejsou, přiznejme si, nic moc. Takže jsem se rozhodla upéct domácí  a ty z obchodu už nechci ani vidět! O recept se s vámi samozřejmě podělím.



Recept na 12 bulek

Suroviny:
- 450g hladké mouky
- 180ml vlažné vody
- 30g droždí
- 25g cukru
- 30g oleje
- 2 vejce (130g)
- 10g soli

Postup:
Mouku prosijeme do velké mísy a uděláme do ní důlek. V hrnečku si rozmícháme droždí s cukrem (nelekněte se, díky reakci droždí a cukru budete mít v hrnečku za chvíli "vodu"). Do důlku nalijeme vodu, přidáme rozmíchané droždí a necháme 10 minut odpočinout a vzejít kvásek. Přidáme vejce a olej a pomalu začneme těsto od středu hníst. Můžete si pomoci robotem, hnětacími nástavci na šlehač nebo těsto "vybouchat" ručně. Těsto hněteme důkladně cca 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Vzniklé hladké, pružné a nelepivé těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla na 1 hodinu kynout (já mísu s těstem zastelu do peřin). Po hodině těsto vyklopíme na vál, poprášíme si ruce moukou a těsto rozdělíme na 12 dílů po cca 70 gramech. Vytvarujeme bochánky které během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnaly z těsta vzduch. Bochánky naskládáme na pečicí papír a necháme jim dostatečné rozestupy (dost nakynou). Opět přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu vykynout.


Před pečením potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící vody, nebo pro matný povrch bulky potřeme mlékem. Posypeme sezamem a dáme péct. Pečeme při 200°C 10 - 12 minut, dokud nejsou bulky krásně zlaté. Na dno trouby dáme vždy trochu vody v kastrůlku či jiné tepluvzdorné nádobě.

 Upečené bulky dáme na mřížku a přikryté utěrkou necháme vychladnout.


Máte svůj osvědčený recept? Nebo vyzkoušíte ten můj? Pokud ano, pošlete mi fotku, ráda ji k receptu přidám :)

2 komentáře:

  1. určitě vyzkouším, a myslíš že by z podobného těsta šlo nejake pečivo na panini nebo maš jinačí recept na to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem nikdy nepátrala po receptu na panini, ale na internetu jsem se dočetla, že se na to používá jakákoliv bageta, takže pokud nebudeš dělat z těsta kuličky, ale válečky a pak je zapečeš, mohlo by to taky jít :) Ale nápad máš dobrý, budu ho muset taky vyzkoušet :)

      Vymazat

Děkuji za všechny vaše sladké komentáře :)