úterý 2. února 2016

Višňový dort s makronkami

Už nějakou dobu pokukuji po dortech ozdobených stékající čokoládou a makronkami. Takovýchto dortů se teď všude vyrojily stovky a já jsem při nejbližší příležitosti neodolala a v jednoduché variantě si jej vyzkoušela :)



 Základ krému je potřeba připravit si den předem a druhý den jej jen vyšlehat se šlehačkou. Tento krém je jemný, chutný a dá se udělat v mnoha obměnách. Je důležité použít kvalitní čokoládu, já jsem použila značku Callebaut a rozdíl oproti běžným, levnějším,CUKRÁŘSKÝM čokoládám je opravdu poznat (slovo cukrářským je záměrně zvýrazněno, do dortu nepatří žádná Milka nebo Orionka!).

Tento typ zdobení vypadá nejlépe na vysokých dortech, proto si připravte nejlépe dvě menší formy, po rozřezání a naplnění vám vznikne dort požadované velikosti.


Suroviny na vanilkový korpus (2x17 cm):
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- vanilkový cukr
- 50 g oleje

Postup:
Vejce si rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky šlehejte na nízké otáčky, až se začne tvořit pěna přisypte cukr krupice a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte s vanilkovým cukrem a přidejte k bílkům. Vmíchejte prosátou mouku a nakonec olej.

Těsto rovnoměrně rozdělte do forem vyložených pečicím papírem a pečte cca 40 minut na 160 stupňů. Zda je těsto upečené zjistíte, když zapíchnete do korpusu špejli a po vytažení na ní nezůstanou přilepené žádné drobečky.
Hotový korpus necháme cca 10 minut vychladnout, poté objedeme boky ostrým nožem,překlopíme na chladicí mřížku a sloupneme pečicí papír. Po vychladnutí zabalíme každý korpus do folie a necháme ještě v chladu. S takto odleženými piškoty se poté lépe manipuluje.

Suroviny na višňový krém:
- 300 ml 33% smetany ke šlehání
- 50 g medu
- 60 - 70 g višňové pasty (já koupila v Dekordort, ale seženete snad ve všech cukrářských obchodech)
- 300 g kvalitní bílé čokolády
+ 270 ml 33% smetany ke šlehání (k našlehání)

Postup:
300 ml smetany zahřejte, přidejte med, višňovou pastu a pečlivě promíchejte. Čokoládu opatrně rozehřejte v mikrovlnné troubě ve větší skleněné míse. Přidejte 1/3 smetanové směsi a promíchejte, postup opakujte i s dalšími 2/3 směsi. Poté celou směs promixujte tyčovým mixérem, přikryjte potravinářskou folií a nechejte v chladu do druhého dne.

Druhý den přilijte ke směsi 270 ml šlehačky, dobře promíchejte stěrkou a na nízké otáčky opatrně vyšlehejte na tuhý krém. Opravdu buďte opatrní, krém se snadno přešlehá!

Oba korpusy pomocí cukrářské pilky nebo zubatého nože rozřízněte podélně napůl. První plát položte na podnos, namažte částí krému, přiklopte dalším plátem a postup opakujte. Nakonec celý dort obmažte krémem a dejte ztuhnout do lednice.

Čokoládová poleva:
- 50 g hořké čokolády
- 50 g smetany ke šlehání (min. 30%)

Postup:
Smetanu zahřejte, vsypte nasekanou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Nechejte trošku vychladnout a zhoustnout za občasného míchání a poté opatrně nalijte na dort a nechejte lehce stéct po stranách.
Jakmile poleva na dortu začne tuhnout, ozdobte dort makronkami naplněnými višňovým krémem a nechejte dort v chladu.



I když se může dort díky použité šlehačce zdát křehký, nebojte se, ten můj přežil tříhodinovou cestu autem v kufru a přepravce a věřte tomu, že to nebyla cesta jen po rovném asfaltu :)

Dobrou chuť!

původní recept pochází z blogu Víkendové pečení

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny vaše sladké komentáře :)