pondělí 31. března 2014

Cake pops...

... aneb dortová lízátka :)

Dnes jsem si udělala studijní (rozuměj pečicí a válecí) volno a protože jsem ještě měla v lednici zbytek mascarpone-šlehačkového krému z cupcakes, rozhodla jsem se vyzkoušet cake pops. Ta malá, sladká, roztomilá dortová lízátka se mi vždy líbila a prostě jsem je musela zkusit! :)




Protože jsem neměla zbylý korpus, upekla jsem si jeden malý podle tohoto receptu:

půl hrnku polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 šálku cukru
1/4 šálku mléka
kousek rozpuštěného másla
mini špetka soli
1 malé vejce

Všechny suroviny jsem si v míse smíchala a vlila do malého kastrůlku vyloženého pečicím papírem. Mimochodem, jelikož jsem ještě donedávna nevlastnila nastavovací ráfek, pekla jsem v kastrůlkách spoustu dortů :D

Pekla jsem tak dlouho, dokud nebyla špejle píchnutá do středu po vytažení suchá.

Korpus jsem si nechala vychladnout a poté ho rozdrobila do mísy a šlehačem spojila s krémem. Výsledná konzistence by měla být taková, aby se z těsta daly tvořit hladké, nelepivé kuličky bez prasklin.

Ze směsi vytvoříme kuličky, nejlépe stejně velké a dáme je do lednice alespoň na dvě hodiny vychladit (nebo do mrazáku, mě stačilo cca 20 minut). Tento krok nepřeskakujte, nevychlazené kuličky padají ze špejlí!

Mezitím co se kuličky chladí, nalámeme si špejle na kousky (já rozlomila jednu špejli na 3 díly) a jednu stranu ostrouháme do špičky. Poté si pomalu rozpustíme čokoládu, jde to ve vodní lázni i v mikrovlnce. Hlavně si ji hlídejte, aby se vám nepovedlo to co mě. Původně totiž měly být cake pops bílé, ale spálila jsem čokoládu :D

Vyndejte kuličky z lednice/mrazáku, špičku špejle namočte v čokoládě a zapíchněte do kuličky. Stačí jen do půlky, rozhodně kuličku nepropichujte! Ztuhnutá čokoláda zajistí, že kulička nebude ze špejle padat. Dejte ještě na cca 10 minut vychladit.

Vlevo již nabodnuté kuličky, vpravo ještě čekají :)


Poté znovu rozehřejte čokoládu aby byla hladká a koule v ní namáčejte. Pokud je chcete zdobit, zdobte ještě než čokoláda zaschne. Nechte čokoládu pečlivě okapat, ozdobte a zapíchněte lízátko do polystyrenu nebo do aranžovací hmoty. Pozor, aby se vám lízátka navzájem nedotkly :)



Nechte ztuhnout a můžete si pochutnávat na svých krásných výrobcích :)

Ani jsem nevydržela čekat do ztuhnutí :)


Už jste cake pops ochutnali, nebo vyráběli? Pokud ne, vyzkoušíte je? :)

7 komentářů:

  1. Tak ty vypadají luxusně! A hlavně hodně jedle a čokoládově:)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, jsou naprosto vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Recept ukládám a ve středu/čtvrtek se do nich pouštím, snad se mi povedou jako tobě :) Ještě musím někde vyhrabat kus polystyrenu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá na výsledek, doufám, že se ti podaří :) S tím polystyrenem jsem měla taky problém, nakonec jsem někde ve sklepě vyhrabala tento z televize :D

      Vymazat
    2. Táta pracuje v elektru, takže úplně v klidu :) Akorát se dívám, ty tu nikde nemáš napsané, z čeho je ten krém, se kterým spojit to rozdrobené těsto?

      Vymazat
    3. Tak to máš dobré, to bude dost polystyrenu :D Mám to napsané nahoře v úvodu, zbyl mi mascarpone-šlehačkový krém :) ale dá se to udělat z jakéhokoliv, já vždycky když peču dort a zbyde mi krém, tak ho šupnu do mrazáku a v případě potřeby použiju právě na cake pops :)

      Vymazat
    4. Jej, toho jsem si všimla až ted. Nevadí, vyřešila jsem to úplně v klidu, už mám recept a fotky na blogu, tak můžeš mrknout :)

      Vymazat

Děkuji za všechny vaše sladké komentáře :)