neděle 31. srpna 2014

Macarons #2

Poslední dobou se mi s makronky vůbec nedařilo. Když se mi povedly perfektně poprvé, napsala jsem o nich článek. A pak už to šlo z kopce. Makronky neměly nožičky, povrch nebyl hladký, byly to spíš vzhledově "piškotky". Proto jsem si řekla, že opustím starý recept a najdu si nový. Klikla jsem na první odkaz který se mi líbil a světe div se....makronky byly náááááááádherné! :)

Proto jsem se rozhodla, že se o recept s vámi podělím.




Suroviny:
- 1 bílek (30 g)
- 8 g cukru krupice
- 67 g cukru moučka
- 36 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
- potravinářské barvivo
- cukrářský sáček + špičku
- šablonu

Postup:
Vždy si nejprve suroviny navážím abych měla vše při ruce. Nachystám si plech s šablonou a pečicím papírem.

Protože jsem nikde nesehnala mleté mandle za slušnou cenu, namlela jsem si mandle doma. Poté jsem si je přesila přes sítko, až jsem měla požadovaný počet jemné mouky. Smíchala jsem mandle s cukrem moučka.

Bílky jsem vyšlehala do měkkého sněhu, přidala cukr krupice a šlehala tak dlouho, až byl sníh velmi tuhý. Pak jsem přidala gelové potravinářské barvivo (zde růžová a kapka červené) a znovu prošlehala. Je dobré občas zastavit šlehač a stěrkou si setřít sníh z misky, tak se nestane, že budete mít sníh neprobarvený.

Do sněhu jsem si přes jemné sítko znovu prosila směs mandlí a cukru. Začala jsem stěrkou míchat, spíše "krájet" hmotu, až byla kompaktní a ze stěrky se táhla jako láva. Směs jsem přendala do sáčku a na plech podle šablony nastříkala kolečka.


A pozor, tady je jedna vychytávka: Nenechávala jsem zasychat kolečka na vzduchu, protože to vždy trvalo velmi dlouho. Místo toho jsem si rozehřála troubu na 50 stupňů a plech do ní strčila. Pravidelně jsem makronky kontrolovala a nechala je v troubě tak dlouho, až jsem se jich mohla v klidu dotknout a na prstu mi nic nezůstalo. Takže nahoře měly jakoby gumovou vrstvu a pod ní byl cítit měkký vnitřek. Pak jsem makronky vyndala a troubu nastavila na 150 stupňů.

Teď začíná nejzábavnější věc. Když se trouba nahřála, strčila jsem doprostřed plech s makronky a sedla si před troubu. Po cca 2 minutách bylo vidět jak se makronky začínají zvedat a tvoří se jim nožičky. A za dalších přibližně 20 minut bylo upečeno. Zjistila jsem to tak, že jsem si zkusila makronek odloupnout z papíru a šlo to velmi snadno. Pak jsem plech vytáhla z trouby a makronky nechala zcela vychladnout.

Plnila jsem je karamelovo lotuskovým krémem, na ten vám recept napíšu někdy příště.
Recept jsem čerpala odsud.



Zkoušeli už jste makronky? Který je váš TOP recept?

12 komentářů:

  1. Oooh, vypadají božsky! :) A já bych je snědla všechnyyy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-* až se vrátíš z Erasmu, budu v nich už expert a napeču ti celou oooooobří krabici ;-)

      Vymazat
  2. Ježiši ty jsou rozkošný! Snad nikdy jsem neviděla takhle hezky vypadající po domácku vyrobený makronky, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji, to mě moc těší :) Určitě pak dej vědět, jak se ti povedly :)

      Klára z Klára peče

      Vymazat
  3. Kde se dá na ně koupit ta šablona? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šablonu jsem si normálně stáhla z googlu a vytiskla :) stačí zadat "macarons template" a můžeš si vybírat podle libosti :)

      Vymazat
    2. Nemáš zač :) Jinak teď používám i silikonovou formu na makronky, má ji např tescoma a taky to s ní jde dobře :)

      Vymazat
  4. Ahooj, musím se pochlubit, dělala jsem podle receptu a fakt se povedly! Chci teď dělat další várku a zabalit je k dárečkům, myslíš, že když je dnes upeču a nechám je bez náplně někde zavřený, vydrží do středy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím že určitě, stačí je dát do krabičky a do mrazáku, mohly by možná vydržet i v ledničce :) Jsem ráda že se ti povedly a držím palce na další pokusy! :)

      Vymazat
    2. haha :D tak se ti musím "pochlubit" s výsledkem. Asi jsem měla štěstí začátečníka, dopadly hrozně, prostě piškoty :D přitom jsem postupovala uplně stejně, nechápu :D

      Vymazat
    3. S makronkama je to potíž no :) Já je teď pekla dvakrát za 2 týdny....ty první byly nádherné, skvele zaschly a povedly se pěkně.......no a ty druhé byly taky piškoty :D Stejný recept, stejný postup. Vyhodila jsem 4 plechy. Asi špatná konstalace hvězd, nebo já nevím :D

      Vymazat

Děkuji za všechny vaše sladké komentáře :)