středa 29. října 2014

Triple chocolate mousse cake - Dort ze tří čokoládových pěn

Tento dort vznikl jako svátkovo-narozeninový dárek pro mého přítele. Nechtěla jsem dělat potahovaný dort, takže jsem hledala nějakou variantu, která bude moooooc dobrá a bude vypadat pěkně. Myslím, že tento dort byla dobrá volba :)


 Suroviny:

Spodní, nejtmavší vrstva (rozpis na formu cca 20 cm):
- 6 lžic másla (kusů másla o velikosti lžíce)
- 220 g nalámané hořké čokolády
- 3/4 lžičky sypké instantní kávy
- 4 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 a půl čajové lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 60 g hnědého cukru

Prostřední vrstva:
- 200 g hořké čokolády
- 350 ml šlehačky (dva kelímky)
- špetka soli

Vrchní vrstva:
- 200 g bílé čokolády
- 350 ml šlehačky
- 1 lžička práškové želatiny


Na ozdobu čokoládové hoblinky.




Postup:

Máslo, čokoládu a kávu si rozehřejeme ve vodní lázni. Odstavíme z plotny a necháme cca 5 minut vychladnout. Pak vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Bílky si vyšleháme do lehké pěny, přidáme cukr a šleháme do tuha. Pak bílky zlehka zašleháme do čokoládové směsi tak, aby výsledná směs byla krásně nadýchaná. Formu si vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Nalijeme do ní směs a uhladíme. Pečeme 13-18 minut.

Upečený korpus necháme asi hodinu ve formě vychladnout. Korpus se smrští směrem od stran formy, proto budeme potřebovat ještě nastavitelný ráfek. Vyndáme korpus z formy a přeneseme jej na podložku. Ráfek stáhneme těsně kolem korpusu. Díky tomu nám později nebudou pěny stékat dolů a dort bude krásně vrstvený.

Na prostřední pěnu si rozpustíme čokoládu a necháme vychladnout. Vyšleháme šlehačku a do ní pomalu zamícháme špetku soli a rozpuštěnou čokoládu. Natřeme na korpus a necháme pořádně vychladit.

Na poslední pěnu si namočíme želatinu ve lžíci vody. 120 ml šlehačky ohřejeme, zalijeme s ní želatinu a touto směsí zalijeme nalámanou bílou čokoládu a mícháme až do rozpuštění. Necháme vychladnout. Zbytek šlehačky ušleháme do tuha a smícháme s čokoládou. Nalijeme na prostřední pěnu a necháme vychladit (já nechala přes noc).

Druhý den objedeme ráfek zevnitř nožem a uvolníme. Nahoru nasypeme čokoládové hoblinky a můžeme podávat :)


Pokud recept vyzkoušíte, neváhejte mi dát vědět a třeba poslat fotku :)

2 komentáře:

Děkuji za všechny vaše sladké komentáře :)