čtvrtek 4. února 2016

Koláčky s karamelizovanou cibulkou

Cibulový koláč. Zní to trošku zvláštně, že ano? I já jsem byla nejprve skeptická, ale když jsem tento koláč vyzkoušela, naprosto mi učaroval. Díky zkaramelizování ani pomalu nepoznáte, že je v něm cibule. Perfektně se hodí k letnímu večeru a sklenici dobrého vína, ale vychutnáte si jej i v zimě u rozpáleného krbu :)


Suroviny:
-  1 balíček listového těsta
- 50 g másla
- 800 g cibule
- 3 lžíce cukru krystal
- špetka soli a pepře

Postup:
Ze všeho nejdříve si rozpálíme troubu na 200 stupňů.

Cibuli si oloupeme a nakrájíme na půl měsíčky. Rozpálíme si pánev, dáme na ni rozpustit máslo a poté přidáme cibuli. Restujeme ji tak dlouho, dokud nebude krásně zlatavě hnědá. Pokud se máslo vstřebá, přidáme ještě trošku a pokračujeme v restování. Je lepší dělat cibuli na menším plameni a delší dobu.

Ve chvíli, kdy má cibule požadovanou barvu zvedneme stupeň na sporáku, přidáme cukr a velmi rychle mícháme, aby cibule zkaramelizovala. Cibulku karamelizujeme max 45 sekund, abychom ji nespálili. Přidáme pepř a sůl a promícháme

Listové těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka do kterých skleničkou s menším průměrem uděláme důlky. Těsto přesuneme na plech s pečicím papírem a do důlků rovnoměrně rozdělíme zkaramelizovnou cibuli.
Dáme do trouby a pečeme dozlatova.

Z půlky listového těsta mi vyšlo 14 koláčků


Koláč také nemusíme připravovat jako jednotlivé koláčky, ale jako koláč na celý plech. V tomto případě rozválíme těsto na tloušťku cca 3 mm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme cibuli.

Dobrou chuť!

Recept pochází ze stránek SMOOTHCOOKING

2 komentáře:

Děkuji za všechny vaše sladké komentáře :)