Dnes pro vás mám recept na domácí medovník. Tento recept jsem kdysi objevila na internetu a poté, co jsem ho poprvé vyzkoušela, musím ho dělat několikrát do roka, protože moje rodina jej miluje :D
Suroviny:
Těsto: 1 Hera, 3 vajíčka, 3 lžíce tmavého medu, 300g krupicového cukru, 1
lžička jedlé sody, 400g hladké mouky
Na krém: 1 plechovka slazeného
kondenzovaného mléka, 300g másla
Postup:
Ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit Heru. Mezitím co se rozpouští, vždy si připravím k ruce další suroviny, abych už potom mohla vše jen přidávat.
Když je Hera rozpuštěná, dám si do šlehače hnětací metličky (viz obrázek) a za stálého "hnětení" postupně přidávám všechny další ingredience. Mouku doporučuji přidávat cca po 2 lžicích, nekydněte ji tam najednou, ať nemáte ve směsi hrudky :) Až bude mít směs zlatou barvu, můžete šlehač odložit. Nechte si stále trošku vřít vodu ve vodní lázni, se směsí se pak mnohem lépe pracuje.
Připravte si pečicí papír a obkreslete na něj tvar, jaký bude medovník mít. Dříve jsem používala kulatou formu na dort, nyní obkresluji obyčejný kancelářský papír, hranatý medovník se totiž lépe servíruje :)
Papír otočte pokreslenou stranou dolů a vyplňte tenkou vrstvou těsta. Výsledný tvar by mělo o cca centimetr přesahovat.
Placku pečte dozlatova cca 10 minut na 160 stupňů. Neřiďte se však přímo deseti minutami, musíte si placku hlídat ať ji nemáte tmavě hnědou :D
Tento postup opakujte tak dlouho, dokud vám nedojde těsto. Mě to vždy vyjde na 6 placek velikosti A4.
Po upečení nechte placku trošičku vychladnout, položte na ni formu (nebo papír) a ořízněte. Odřezky si schovejte, budete je potřebovat :)
Až upečete všechny placky, položte si je na bok a vyšlehejte si máslo se salkem. Nejprve pořádně rozšlehejte změklé máslo a postupně do něj zašlehávejte celé salko. Mám v plánu to zkusit i se salkem karamelovým :)
Pak postupně skládejte placky na sebe a promazávejte je krémem. Nechte si trošku krému nahory a na boky (pokud dělám medovník jen "na doma", boky už nemažu, nepotřebuji aby medovník vypadal tak moc reprezentativně :D)
Když máte medovník poskládaný a nahoře a na bocích pomazaný, dejte si zbytky z placek do mixéru, rozmixujte a medovník drobečky posypte. Nechte cca 1 - 2 dny odpočívat.
Pečete domácí medovník? Jaký je ten váš NEJ recept? :)
Medovník vypdaá moc hezky!:) Doufám, že se mi už brzo bude chtít a taky ho zkusím :D
OdpovědětVymazatUrčitě ho vyzkoušej, je moc dobrý :) sice kalorická bomba, což nevím jestli je přesně pro tebe, ale za vyzkoušení stojí :D
VymazatDěkuji :)
OdpovědětVymazatMňam! My medovník milujeme, ale domácí dělání by mě nebavilo (i když ráda peču), právě z toho důvodu, že těsto člověk musí péct na několika pekáčích, aby měl těch 5-6 pater :D Takže obdivuji každého, kdo se s tím popere a lítá u trouby :))
OdpovědětVymazatJe pravda, že mě už to taky moc nebaví :D Nejvíce mě pobavilo když recept chtěla sestřenice která vůbec nepeče a když jsem jí ho poslala, volala mi celá vyděšená jak je možné, že se placky pečou každá zvlášť, myslela si, že se vše peče dohromady :D Tohle asi fakt není pro každého, ale jednou za čas se to dá přežít :)
VymazatVýborný recept - zkoušela jsem -dělala jsem pro manžela - jen se po něm zaprášilo :) byl prý výborný. A dělala jsem ho pomocí dvou plechů - vždy po jednom do trouby a ono to uteče a taková práce to zase nebyla. Hlavní byl výsledek.
OdpovědětVymazatMňam.. Medivník miluji a zrovna jeden jím :-D
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky